Satosankarit

4H:n Satosankarit ostaa kotimaista puolukkaa ja työllistää nuoria

Tänä vuonna 37 marja-asemaa ostaa ja välittää kotimaista puolukkaa 4H-järjestön Satosankarit-toiminnassa. 4H työllistää paikallisia nuoria marja-asemilla ja somelähettiläinä. Vimpelissä Satosankarit-marja-asemaa pyörittää Vimpelin 4H-yhdistys.

Satosankarit-toiminnassa 4H-järjestö ostaa ja välittää metsämarjoja ja työllistää nuoria. Nuoret voivat toiminnassa saada tienestejä marja-aseman avustajina, metsämarjojen kerääjinä ja somelähettiläinä. 33 4H-yhdistystä on perustanut marja-asemia 31 eri paikkakunnalle. Marjan osto alkaa 5. syyskuuta.

Vimpelissä Satosankarit-marja-asemaa pyörittää Vimpelin 4H-yhdistys. Marja-asema on auki maanantaisin ja torstaisin klo: 17-19. Kun tuot keräämäsi metsämarjat myyntiin 4H:n Satosankarit-marja-asemalle, tuet paikallista nuorisotyötä ja työllistät nuoria.

Kahden vuoden aikana marja-asemien kautta on kulkenut reilusti yli puoli miljoonaa kiloa metsämarjoja. Lisäksi kahdessa vuodessa yli 1 100 nuorta on saanut ansiotuloja. 4H-yhdistykset ympäri Suomea ovat marja-asemaa pyörittävien nuorten työnantajia.

4H-järjestö on pyörittänyt metsämarjojen osto- ja välitystoimintaa jo useiden vuosien ajan. Kesästä 2020 eteenpäin toimintaa on kutsuttu nimellä Satosankarit.

Metsämarjojen keruu on kaikkia varten

Suomen 4H-liitto sai vuodelle 2022 maa- ja metsätalousministeriön erityisavustusta kahteen asiaan: viestintäkampanjaan ja marjaretkien kehittämiseen. Someviestintäkampanjalla edistetään viestinnän ja markkinoinnin keinoin nuorten hakeutumista luonnonmarjojen keruutoimintaan. Nuoret tekevät muun muassa lyhyitä videoita metsämarjojen keruusta.

Puolukan kerääjien ansiotulo muodostuu marjojen kilohinnasta. Marjaretket auttavat kerääjän alkuun. Erityisesti nuorille, mutta myös muille aloitteleville kerääjille tarvitaan ohjausta keruun aloittamisessa. 4H-yhdistykset järjestivät vuosina 2020–2021 yhteensä 206 marjaretkeä, joihin osallistui yhteensä 2 863 henkilöä. Retken jälkeen hyvän marjasadon innoittamina useitakin nuoria ryhtyi keräämään marjoja myyntiin ja hankkimaan siten ansiotuloa.

Syyskesällä 2022 4H-liitto yhdessä paikallisten 4H-yhdistysten kanssa toteuttaa 50 kpl ohjattuja metsämarjojen poimintaretkeä, joiden kohderyhminä ovat erityisryhmät, koululuokat tai kaikille avoimet retket. Kyseessä ovat sellaiset henkilöt, joille metsämarjojen keruun saavutettavuus on haasteellinen. 4H-yhdistys organisoi yhteisen kuljetuksen keruukohteelle ja kuljetusta tuetaan erityisavustuksella.

”Marjaretkien ja paikallisten tempausten organisointi on erityisen tärkeää, koska luonnonmarjojen keruu ansiotulona ei ole välttämättä kovin tuttua suomalaisille nuorille ja heidän perheilleen”, toteaa 4H-liiton palvelujohtaja Päivi Kiviranta.

Lisätietoja paikallisesta Satosankarit-toiminnasta:

Kirsi Sänkiaho

040/5379341

vimpeli@4h.fi

Katso kaikki Satosankari-marja-asemien sijainnit täältä:

https://4h.fi/satosankarit⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠